Informacinis Židinėlis
Informacinis Židinėlis

Sykiais pakuriamas Maskvos lietuvių "židinio" bendruomenės narių ir Rusijos lietuvių bendruomenių sąjungos valdybos pastangomis

Tikslus laikas

Сайт создан в системе uCoz
Meniu:

Prie turinio

Ankstesnis puslapis

Kitas puslapis

19. Kulinarijos skyrelis


Tęsiame praeitame numeryje pradėtą firminių ar pamėgtų patiekalų rubriką. Kas nepažįsta Židinio pirmininko p.Klemenso Jorudo? Manau ne tik pažįsta, bet ir žino, kad tai užkietėjęs keliautojas, be to - baidarininkas. O ką daro patyręs keliautojas, pasibaigus maisto atsargoms? Toliau gėrisi ir mėgaujasi gamta. Netikite? Kadangi atėjo vasara, kelionių metas, pasinaudokime p.Klemenso patirtimi.

Klemo pavasarinės salotos
Jaunų dilgėlių, pienių (kol nepražydę, dar geriau, jei surasite baltų stiebelių po velėna, tokie nekartųs), gysločių prisirinkti vienodą kiekį, nuplauti, supjaustyti, dėti svogūnų laiškų, krapų, agurką, sumaišyti su majonezu ar grietine, nepamiršti įdėti druskos, galima dar ir virtą kiaušinį. Na, o žygyje ką rasite, galima įdėti net jaunų varnalėšų lapų.

Žygio arbata
Arbatą žygyje galima išsivirti ne tik puikaus aromato, bet ir labai naudingą, užplikius vieną iš sekančių komponentų:
- aviečių supjaustytus stiebus;
- mėlynių stiebus;
- čiobrelius;
- serbentų šakutes ar lapus;
- žemuogių lapus;
- mėtos lapelius;
- liepų žiedus ir t.t.
Galima paeksperimentuoti ir užplikyti kokį nors žolių derinį.

Šiame laikraščio numeryje rašėme apie Rusijos lietuvių bendruomenių asociacijos suvažiavimą. Pasidomėjau, ką mėgsta gaminti lietuviai, gyvenantys toli toli nuo Tėvynės. Štai p.Reginos Trofimenko, Jakutsko lietuvių bendruomenės pirmininkės, receptas. Taip žuvį gaminti lietuvius tremtinius išmokė vietiniai jakutai, tai buvo receptas, kaip išgyventi nežmoniškose tremties sąlygose.

Straganina
Šiam patiekalui pagaminti reikalinga šviežia sušalusi šiaurės žuvis (čir, amur, nelma, maksun), ji įnešama į šilumą, po kokios minutės nuimama oda. Žuvis, pjaustoma labai geit, susiriečia rutuliukais. Žuvį dažo į mokaniną, kuri gaminama iš pipirų, česnako, druskos, adžikos viskas sumaišoma, gaunasi padažas.
Tolimųjų Rytų lietuviai, vaišindami svečius, niekuomet nepamiršta tradicinių lietuviškų patiekalų: šaltibarščių, didžkukulių, bulvių plokštainio. Štai pora Vladivostoko Gintaro kranto lietuvių bendruomenės pirmininkės p.Laimos Meščeriakovos mėgiamų receptų.

Vladivostoko boba
Į trintas bulves dedami pakepti lašinių kubeliai su svogūnais, kurių dedant reikia nepagailėti, viskas sumaišoma ir kepama orkaitėje. Patiekiama su grietine, o užsigeriama kmynų gira.

Laimos kmynų gira
300gr. kmynų, 5 litrai vandens, razinų, cukraus pagal skonį, mielės, citrina (su žievele). 5 dienas gira rūgsta, kai tampa skaidri, persunkiama ir išpilstoma į butelius.


Vladivostoko lietuviai švenčia Velykas, geria kmynų girą


Asta Roždestvenskienė
Į pagrindinį puslapį Apie leidėją Svetainės draugai Kontaktai
Сайт создан в системе uCoz